Stuc- en spuitwerk

Ontdek de stijlvolle mogelijkheden in sierpleister en stukadoorswerk voor uw interieur.

Sierpleisters

Een muurafwerking die sterk, krasbestendig en bovendien goed schoon te maken is? Dan kiest u voor sierpleister; een muurafwerking die bestaat uit kunsthars vermengd met granietkorrels. Het is zo hard dat het vrijwel niet beschadigt, ideaal voor gezinnen met kinderen!

Sierpleister kan op iedere vlakke en draagkrachtige ondergrond aangebracht worden, zowel binnen als buiten. Er zijn verschillende soorten sierpleisters met verschillende korreldiktes. Wij adviseren u graag over de juiste keuze voor uw situatie.

Spachtelpleister

Een watergedragen sierpleister wordt ook vaak spachtelpleister, kortweg spachtel, spachtelpoets of spachtelputz genoemd. Er zit een kleiner of groter ‘korreltje’ in, bijvoorbeeld van 0,5 mm tot 4 mm, die een fijne en grovere structuur geeft aan het oppervlak. Bijna alle kleurstellingen kunnen worden gemaakt. Het voordeel van spachtelpleister is dat de sierpleisterlaag door-en-door gekleurd is. Spachtelpleister heeft een fraaie structuur, is makkelijk verwerkbaar en geschikt voor binnen toepassingen.

Venetiaans stucwerk

Een sierpleister met het uiterlijk van marmer wordt ook wel Venetiaans stucwerk genoemd. Deze look vraagt om een speciale techniek en is arbeidsintensief. Het geeft een zeer glad oppervlak als eindresultaat en is in meerdere kleurstellingen verkrijgbaar. Marmerlook geeft muren en wanden een warme en luxe uitstraling.

Pleisterwerk

Wilt u spiegelgladde wanden die uw interieur er stijlvol uit laten zien? Dan kunt u kiezen voor pleisterwerk. Deze vorm van afwerking kan eigenlijk overal in huis worden toegepast als er een geschikte ondergrond is. Hebt u oude muren die u weer van een nieuw jasje wilt voorzien door ze te behangen? Wij kunnen een pleisterlaag aanbrengen om uw muur weer behangklaar te maken.

Pleisterwerk is van zichzelf vlekkerig, daarom moet u gepleisterde wanden na het drogen sausen met een goede latexverf in de gewenste kleur. Zo krijgt u een strakke en egale afwerking. Als pleisterwerk gesausd is, heeft het een waterafstotende werking en is het daardoor ook beter bestand tegen een stootje.

Glad pleisterwerk

Glad pleisterwerk is een veelgevraagde, trendy afwerking. Handmatig wordt door de stukadoor een zeer gladde en vlakke pleisterlaag aangebracht. Hiervoor worden wel eisen aan de ondergrond gesteld. Voordeel van glad pleisterwerk: het is een zeer onderhoudsvriendelijke sierpleister. Eventuele vlekken of verontreinigingen kunnen eenvoudig per wandgedeelte worden weggewerkt door het oppervlak te sauzen.

Leemstuc

Leem is een natuurproduct. Een leempleister of leemstuc moet op een minimale dikte worden aangebracht om het vochtgehalte in een ruimte te kunnen reguleren. Leempleister kan namelijk vocht opnemen en weer afgeven. Leem heeft verschillende basiskleuren. Door deze met elkaar te mengen zijn verschillende kleurschakeringen mogelijk.

Spuitpleister

Deze eindafwerking van plafonds en wanden is in vele kleuren verkrijgbaar. Een spuitpleister heeft meerdere voordelen: de pleister kan op kleur worden aangemaakt. Ook de structuur kan worden bepaald, van grof tot fijn. Let er wel op dat een fijne structuur hogere eisen stelt aan de ondergrond.

Raapwerk

Raapwerk staat voor het vlak en strak maken van ruwe of gemetselde wanden en plafonds middels een betrekkelijk dikke laag gips. Een raapwerklaag is dikker dan 7 millimeter. Anders wordt over pleisterwerk gesproken. Met raapwerk is het mogelijk om scheve muren of plafonds weer recht te maken. Raapwerk kan ook worden toegepast op rondingen, of er kunnen togen in worden verwerkt. Een raaplaag kan afhankelijk van de gewenste eindafwerking geruwd, glad tot zeer glad worden opgeleverd.

Spackspuiten

Als u een snelle, voordelige en mooie manier wilt om uw muur of plafond af te werken dan kiest u voor spackspuiten. Spack is een pasta die kunsthars en kalk bevat, deze pasta wordt door een spackmachine aangebracht op vlakke wanden en plafonds. Spack wordt in twee lagen aangebracht, de eerste laag noemen we de meslaag en de tweede laag de afkorrellaag. Het resultaat ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij een gestucte muur. Spackspuitwerk heeft echter niet dezelfde eigenschappen als sierpleisters. Het kan namelijk makkelijk beschadigen, waardoor spackspuitwerk minder geschikt is voor gezinnen met kinderen en/of dieren.

Zit u in tijdnood?

Met behulp van de PFT-Ritmo machine kan uw stucwerk op de gehele verdieping al in één of enkele dagen klaar zijn. PFT-Ritmo kan dikkere lagen spuiten, maar kan ook minimale laagdiktes aanbrengen. De machine wordt aangesloten op de waterkraan en daarna ingesteld op laagdikte. De stuclaag wordt dan machinaal aangebracht. Aanvoeren van water, materiaal en het mixen en handmatig stucen is met hulp van deze machine verleden tijd. Daardoor wint u tijd. De kwaliteit van de afwerking blijft hetzelfde. De tijd die de machine bespaart met het aanbrengen van de laag, wordt gebruikt voor het handmatig afwerken van de stuclaag. Wij vertellen u graag meer over het werken met PFT-Ritmo.

Betonstuc

Betonstuc is een hoogwaardig pleistermateriaal waarmee wanden een strakke of stoere natuursteen- of betonlook krijgt. Door de waterdichte eigenschappen is betonstuc erg geschikt om toegepast te worden als alternatief voor tegelwanden en rechtstreeks op wanden, vloeren, stenen badkamermeubels en wastafels. Aangezien deze materialen bij vermenging en uitdroging zeer hard worden, is betonstuc ook in dunne lagen (2-3 mm) goed geschikt om toegepast te worden op . De stucmortel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars kan op kleur gebracht worden met een pigmentpoeder. De uiteindelijke waterdichtheid verkrijgt dit product door een impregneerlaag en een beschermende coating. Het kleurenpalet van de diverse fabrikanten bestaat over het algemeen uit natuurlijke kleuren met een steenachtige uitstraling zoals graniet en rivierklei, maar er zijn ook veel grijstinten te verkrijgen. Door te variëren in de wijze van bepleistering zijn verschillende effecten mogelijk, van effen tot een gewreven uitstraling.

Beton Ciré

Fan van de betonlook voor badkamers, keukens, vloeren, meubels en open haarden? Dan is beton ciré wellicht iets voor u. Deze betonstuc kan aangebracht worden op flexibele of harde ondergronden. Door het gebruik van beton ciré krijgt u een stoere, strakke betonuitstraling. Deze manier van afwerking is zeer sterk en watervast en daarom met name geschikt voor natte ruimtes.

Gips-spuitwerk

Gipsspuitwerk is het spuiten met een speciaal voor machines gemaakt gips. Machinaal gipsspuitwerk geeft hetzelfde eindresultaat als met een handmatig aangebrachte gipslaag, alleen gaat machinaal stucwerk sneller en is het voor de stukadoor lichter werken. Vooral voor grote ruimtes en oppervlakken is gipsspuitwerk een uitkomst.

Airless spuitwerk

Airless spuiten geeft een fraai en gelijkmatig eindresultaat. Airless spuitwerk zorgt voor een hoog afwerkingsniveau dat niet te vergelijken is met een latexlaag die door een verfroller wordt aangebracht. Het is in elke gewenste kleur mogelijk. De voordelen van airless spuiten zijn de strakke afwerking en een hoge productiesnelheid. Airless spuitwerk kan ook over spackspuitwerk, schuurwerk, spachtelputz  en bestaand schilderwerk worden aangebracht.

Akoestisch spuitwerk

Een akoestische spuitpleister vermindert de nagalm in een ruimte en absorbeert geluid. Akoestisch spuitwerk kan op vrijwel elke ondergrond worden aangebracht. Er zijn vele kleuren mogelijk. Akoestisch spuitwerk is onderhoudsarm én duurzaam. Het zorgt voor een naadloos en strak resultaat met prima akoestische prestaties. Goed spuit- en pleisterwerk is vakwerk.

Schuurwerk

Schuurwerk is een handmatig aangebrachte pleisterlaag, doorgaans van gips. Het voordeel van schuurwerk is dat het natuurlijk wit opdroogt en direct als eindafwerking geschikt is. In het schuurwerk ziet u het vakmanschap van de verwerker: professionals kunnen een fraai wolkenpatroon/waaierpatroon aanbrengen. De gipslaag waaruit het schuurwerk bestaat, zorgt voor een goede vochthuishouding. Met cement is schuurwerk ook mogelijk, maar dan wordt de structuur grover en doorgaans buiten toegepast.

Schuurwerk heeft een licht korrelige structuur en wordt afgewerkt met een schuurspons. Hierdoor ontstaat ‘een plafond met wolkjes’, dat een warme sfeer geeft aan uw interieur. Bovendien zorgt schuurwerk voor een goede vochtregulering. Door de lichtinval ziet uw plafond er steeds weer anders uit. Schuurwerk is geschikt voor plafonds waar een goede ondergrond aanwezig is.

Schuurwerk is eigenlijk alleen geschikt voor plafonds. Het zou wel op wanden aangebracht kunnen worden, maar dit brengt een aantal nadelen met zich mee. Schuurwerk is namelijk erg gevoelig voor beschadigingen en vuil. Het is haast niet schoon te maken en het kan bij beschadigingen niet goed gerepareerd worden. U kunt schuurwerk sausen, maar dan verliest het wel zijn karakteristieke vlammen. Een zeer goed en mooi alternatief hiervoor is schuurspachtel. U heeft dan hetzelfde effect als bij schuurwerk, maar dan ook in de kleur die u wilt.